Smykker

Frosta Historielag selger smykker. Disse er kopier i sølv av oldtidsfunn fra Frosta eller inspirert av historiske funn på Frosta. Smykkene får du kjøpt ved å kontakte historielaget.

Fibula Frosta

kr: 650,-

Bøylespenne insiprert av spenne funnet på Sjursvik, Frosta. Orginalspenna er fra folkevandringstida - ca år 400-600. (Fibula er det latinske ordet for bøyle.)

Disse bøylespennene var laget i mange størrelser, fra ganske små til en nesten utrolig størrelse og prakt. De hadde gjerne en rund plate prydet med dyrefigurer i tidens stil med hetteformet toppstykke festet til bøyelen. Spennene, eller bøylen, kunne fære helt opp til 30 cm lang, og ble brukt til å holde klærne sammen og var festet på skrå midt på brystet, høyt oppe. Bøylenåla var ei typisk kvinnenål.

"Fibula Frosta" har samme størrelse som originalen. Den finner seg på vitenskapsmuseet i Trondheim.

Fibula Frosta - ørepynt

kr: 240,-

Disse er inspirert av bøylenåla.

Bøylen og øredobbene er laget av Gullsmedmester Jørgen Christian Juul, Stjørdal.

Fibula Logtun

kr: 725,-

Bøylespenne inspirert av spenne funnet på Sjursvik, Frosta. Toppstykke er motiv fra portal ved Logtun kirke.

Fibula Logtun - ørepynt

kr: 240,-

Motiv hentet fra portal ved logtun kirke.

Bøylen og øredobbene er laget av gullsmed Åse Steiro Johnsen fra Frosta (tidligere ansatt hos J. Chr. Juul's verksted.

Frostabrosje

kr: 920,-

Inspirert av et ornamentert toppstykke til en stor bøylenål funnet på laberget ved Moksnes, Frosta.

Toppstykket er prydet med 9 dyr som er flettet inn i hverandre. Et av de vakreste smykker som man kjenner til i Norden fra overgangen mellom eldre og yngre jernalder - ca år 600. Originalen befinner seg på Vitenskapsmuseet i Trondheim. Brosjen er laget av gullsmed Truls Grønvold, Hønefoss.

Crux Logtun

kr: 920,-

Anheng i sølv med motiv fra portal ved Logtun kirke.

Anhenget er laget av gullsmed Åse Steiro Johnsen, Frosta/Selbu.

Illustrasjonsfoto: O.Lindgaard

Nise

kr: 350,-

Inspirert av en av helleristningene ved Evenhus fra rundt 1500 f.Kr.

Helleristningene ved Evenhus er det største helleristningsfeltet på Frosta med rundt 100 figurer. De fleste figurene har tilknytning til fiske og fangst.

Anhenget er laget av gullsmedmester Jørgen Christian Juul, Stjørdal.